Deze brower is niet compatibel met RealSmart. Gebruik een andere browser om onze website te kunnen gebruiken.

Vastgoedinformatie opvragen via RealSmart voor alle BIV-erkende makelaars

Lancering Vastgoedinformatieplatform

Vastgoedinformatie opvragen via RealSmart voor alle BIV-erkende makelaars:

Het Vastgoedinformatieplatform is vandaag gelanceerd en de eerste tien gemeenten zijn aangesloten! Het verzamelen van informatieverplichtingen bij de verkoop van vastgoed zal nu digitaal en gecentraliseerd verlopen. Hierdoor wordt het volledige doorloopproces op gemeentelijk niveau een pak minder tijdrovend. Dit grootschalige digitaliseringsproject wordt gedragen door vijf belangrijke stakeholders, met name CIB Vlaanderen, Fednot, de VVSG, het Vlaams departement Omgeving en het Agentschap Digitaal Vlaanderen.

Wat?
Vanaf vandaag sluiten de eerste pilootgemeenten aan op het Vastgoedinformatieplatform. Ook de integratie in RealSmart is nu een feit. Alle vastgoedmakelaars zullen via RealSmart in deze pilootgemeenten hun dossier vastgoedinformatie (zogenaamde stedenbouwkundige inlichtingen) kunnen aanvragen. Deze werkwijze geldt voortaan als de manier om jouw vastgoedinformatie aan te vragen bij deze pilootgemeentes en vervangt hiermee de oude werking via het gemeentelijk (web)loket of per e-mail…

Welke gemeenten?
Via de webite van het Vastgoedinformatieplatform kan je nagaan welke gemeenten er aangesloten zijn. Via onze nieuwsbrieven zullen we regelmatig een update van de nieuw aangesloten gemeenten communiceren. Tegen 2024 zullen alle Vlaamse gemeenten aangesloten zijn. Vandaag wordt er van start gegaan in Balen, Bekkevoort, Bocholt, De Haan, Ieper, Merksplas, Oostende, Pepingen, Wetteren en Zwalm. Morgen sluit de gemeente Hove aan.

Welke inlichtingen?

Een dossier vastgoedinformatie bevat meer dan 50 inlichtingen, gegroepeerd in thematische rubrieken.

Een aantal inlichtingen zijn verplicht in het kader van de publicatie en/of verkoopovereenkomst; deze worden dan ook standaard meegegeven in een dossier vastgoedinformatie ongeacht voor welk perceel of in welke Vlaamse gemeente dit perceel gelegen is. Anderzijds zijn er inlichtingen die niet verplicht worden door wetgeving maar wel als relevant beschouwd worden voor de potentiële koper. Het lokaal bestuur heeft dus de mogelijkheid om additionele inlichtingen toe te voegen in een dossier.

Voor inhoudelijke vragen over de aangeleverde informatie in het dossier, kan men steeds bij de informatieverstrekker terecht.

Een algemeen overzicht van de inlichtingen vind je hier.

Hoe?
Via RealSmart kan je in jouw verkoopdossiers van onroerende goederen gelegen in een van deze gemeentes, jouw aanvraag opstarten via het component ‘Dossier Vastgoedinformatie’. De toegang is gratis voor alle BIV-leden. De gemeentelijke retributie zal je prepaid via de digitale wallet kunnen afrekenen.

Belangrijk om weten!
RealSmart is een digitaal platform met intelligente oplossingen voor jouw dossieropbouw en -beheer. Goed nieuws: het opvragen van Dossier Vastgoedinformatie via het Vastgoedinformatieplatform zit ook opgenomen in de gratis basislicentie van RealSmart!

Vragen?
Heb je nog vragen? Contacteer de helpdesk op support@realsmart.be of bel 09/2431020